Image Alt

SP Gaming Net Station

Doom Facts

8 πράγματα που δεν ξέρατε για το Doom

Το νέο Doom κυκλοφόρησε φέτος και γενικώς θεωρείται ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του 2016. Το πρώτο Doom κυκλοφόρησε το μακρινό 1993 και άλλαξε τη βιομηχανία των video games όπως σχεδόν κανένα άλλο. Είναι κάτι σαν το Star Wars των video games. Όλοι ξέρουμε πλέον ότι το Doom ήταν που δημιούργησε ένα νέο είδος παιχνιδιού (τα FPS), όλοι ξέρουμε ότι αυτό ήταν που δημιούργησε τον όρο Deathmatch. Παρά το γεγονός ότι έχει φανατικούς οπαδούς υπάρχουν πολλά πράγματα που ίσως να μην ξέρετε για το franchise. Το WhatCulture.com φρόντισε να μας αναφέρει κάποια από αυτά.

Αρχικά η ιδέα ήταν να γίνει ένα παιχνίδι βασισμένο στο Aliens.

Βέβαια, η ιδέα έπεσε στο κενό μόλις έμαθαν πόσα θα έπρεπε να πληρώσουν στην 20th Century Fox για τα δικαίωμα… Επίσης αρκετά νωρίς κατάλαβαν ότι πηγαίνοντας σε έναν κόσμο που υπάρχει ήδη, θα έχαναν αρκετά σε δημιουργικότητα αφού το στούντιο δεν θα τους επέτρεπε σε καμία περίπτωση να κάνουν ότι θέλουν. Αντί αυτού, αντικατέστησαν τα Aliens με δαίμονες, τους οποίους “δανείστηκαν” από…

Τo Dungeons & Dragons…

Γενικώς οι δημιουργοί της ID Software ήταν φανατικοί του D&D και έπαιζαν με τις ώρες κατά τη δημιουργία του παιχνιδιού. Πολλά από τα τέρατα του Doom έχουν τη βάση τους σε τέρατα του Dungeons & Dragons, με αποκορύφωμα τον Cacodemon που είναι μια μίξη του Beholder με τον Astral Dreadnought.

 

Το όνομά του το πήρε από ταινία

Και όσο περίεργο και να φαίνεται, το πήρε από ταινία που καμία σχέση δεν είχε με δαίμονες, τέρατα και όπλα. Η ταινία που ενέπνευσε το Jon Carmack, προγραμματιστή του παιχνιδιού, ήταν το Χρώμα Του Χρήματος με τον Tom Cruise και τον Paul Newman. Συγκεκριμένα όταν σε μια παρτίδα μπιλιάρδου ο Cruise έχει τη στέκα του σε ένα κουτί και ο τύπος τον ρωτάει “τι έχεις εκεί μέσα?”. O Cruise του απαντάει… “Doom” και ξεκινάει μια παρτίδα που ο Cruise ξεφτιλίζει τον αντίπαλο του, περίπου όπως το Doom ξεφτίλισε τα παιχνίδια που κυκλοφορούσαν μέχρι τότε.

 

Easter Eggs

Αυτό λογικά όσοι έχουν παίξει τα πρώτα Doom το ξέρουν ήδη. Οι προγραμματιστές του παιχνιδιού “έκρυψαν” το παλουκωμένο κεφάλι του John Romero, designer του παιχνιδιού κάπου σε ένα σημείο του παιχνιδιού σαν πλάκα γιατί τους έκανε τη ζωή δύσκολη. Ο Romero το έμαθε και με τη σειρά του ηχογράφησε τη φωνή του να λέει ότι για να κερδίσεις το παιχνίδι πρέπει να σκοτώσεις εμένα, τον John Romero. Η συγκεκριμένη ατάκα ακούγεται ανάποδα στο παρακάτω βίντεο.

 

Θυμάστε τα όπλα της NERF;

Τα διαφήμιζαν πολύ στην τηλεόραση και ήταν τα όπλα που όλοι θέλαμε να έχουμε μικροί. Ε, λοιπόν η id Software δεν είχε και πολύ μεγάλο budget για να πάει σε κάποιον γραφίστα ή καλλιτέχνη να τον πληρώσει να της δημιουργήσει τα όπλα και αποφάσισε ότι “έλα μωρέ, δες εκεί στην τηλεόραση τι διαφημίζουν και κάνε κάτι παρόμοιο για να ψαρώσουν τα πιτσιρίκια”. Ε, και έπιασε! Βλέποντας το παρακάτω βίντεο θα παρατηρήσετε ξαφνικά αρκετές ομοιότητες με τα όπλα του Doom.

90s χωρίς Heavy Metal δεν γίνεται

Στα πρώτα δύο παιχνίδια όπως είπαμε το budget ήταν μικρό. Λεφτά για καλλιτέχνες και καινούρια πράγματα δεν έχουμε. Και άντε με το design των όπλων να ναι καλά η NERF. Με τη μουσική; “έλα μωρέ άνοιξε εκεί το ραδιόφωνο, δες τι είναι ατμοσφαιρικό και underground και badass και κάνε κάτι ανάλογο”. Και εγένετο το Soundtrack των Doom και Doom II που είναι ένα μάτσο κλεμμένα riffs από Metallica, Pantera, Slayer, Alice in Chains κλπ. Προφανώς βέβαια και το ίδιο το παιχνίδι ήταν τόσο ατμοσφαιρικό και underground και badass που οι ίδιες οι μπάντες δεν έκανα ποτέ καμία μήνυση ή αναφορά στο θέμα παρότι εκείνη την περίοδο το Doom ήταν ΤΟΣΟ γνωστό που…

Ήταν πιο δημοφιλές από τα ίδια τα Windows!

Βέβαια τότε τα Windows δεν ήταν αυτό που είναι σήμερα αλλά και πάλι, για μια περίοδο το Doom ήταν εγκατεστημένο σε περισσότερους υπολογιστές από τα Windows! Αυτό βέβαια δεν το άφησε να πέσει κάτω ο Bill Gates που αφού απέτυχε να αγοράσει όλη την id Software, έφτασε σε συμφωνία να δημιουργηθεί ειδική έκδοση του παιχνιδιού για Windows 95, γυρνώντας και ένα περίεργα αστείο διαφημιστικό. Μάλιστα, στην ομάδα που δούλεψε για τη Win95 έκδοση του παιχνιδιού ανήκε και ο Gabe Newell, ο συνιδρυτής της Valve που μας παίρνει ΟΛΑ τα λεφτά την περίοδο των εκπτώσεων της Steam. Φήμες λένε ότι ενθουσιάστηκε τόσο με το Doom που έφυγε από την Microsoft και ίδρυσε τη Valve, δημιουργώντας το Half-Life.

Είχε απαγορευτεί στη Γερμανία.

Το παιχνίδι γενικώς είχε θέματα με το πόσο αίμα και βία απεικονίζεται με μερικές χώρες να είναι προσπαθούν να βρουν μια λύση μέσω συζήτησης ή νόμων όπως οι ΗΠΑ που δημιούργησαν το ESRB (το αντίστοιχο ΕΣΡ για παιχνίδια) και μερικές άλλες απλά να απαγορεύουν το παιχνίδι όπως η Γερμανία. Για την ακρίβεια, το παιχνίδι απαγορευόταν για 17 ολόκληρα χρόνια, μέχρι και το 2011.

Αν πιστεύετε ότι κάτι μας ξέφυγε, αφήστε ένα comment ή σχολιάστε το στο Facebook ή στο Twitter @SPGamingnet

Πηγή: Whatculture.com

Add Comment