Image Alt

SP Gaming Net Station

Το gaming βελτιωνει την εγκεφαλικη λειτουργια

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλοί gamers, κάποια στιγμή στην παιδική τους ηλικία, άκουσαν ότι το να παίζουν παιχνίδια ήταν απλώς ένα μεγάλο χάσιμο χρόνου. Αυτοί λοιπόν οι gamers, μπορούν πλέον να χαρούν αφού σύμφωνα με νέες μελέτες αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Αντιθέτως, μαθαίνουμε πως το gaming βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία!

Μια νέα μελέτη έχει βρει στοιχεία ότι το να παίζεις βιντεοπαιχνιδια στην παιδική ηλικία, που σημαίνει πριν από την ηλικία των 14 ετών και τουλάχιστον μερικές ώρες την εβδομάδα, φαίνεται να προκαλεί μετρήσιμες βελτιώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου που διαρκούν έως την ενηλικίωση.

Η εν λόγω μελέτη διεξήχθη από το Universitat Oberta de Catalunya, το οποίο αρχικά προσπάθησε να μελετήσει εάν η διακρανιακή μαγνητική διέγερση σε συνδυασμό με τα βιντεοπαιχνίδια θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην εγκεφαλική λειτουργία. Αν και η αρχική μελέτη ναυάγησε, αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές ήταν ότι παίζοντας βιντεοπαιχνίδια παρατηρήθηκε μια βελτίωση όσον αφορά τη μνήμη, την αίσθηση του χώρου και τα αντανακλαστικά. Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον πράγμα που βγήκε από τη μελέτη ήταν η συνειδητοποίηση ότι όσοι είχαν παίξει παιχνίδια στην παιδική τους ηλικία “κουβάλησαν” αυτά τα οφέλη και στην ενηλικίωση, ανεξάρτητα από το εάν συνέχισαν ενεργά να παίζουν παιχνίδια ή όχι.

Η μελέτη συνέκρινε μια ομάδα ενηλίκων συμμετεχόντων που δεν είχαν παίξει ποτέ παιχνίδια ως παιδιά έναντι εκείνων που είχαν. Η μελέτη κατέγραψε μια βαθμολογία των γνωστικών δεξιοτήτων των συμμετεχόντων και στη συνέχεια ανέθεσε και στις δύο ομάδες να παίζουν Super Mario 64 για 1,5 ώρες καθημερινά για δέκα ημέρες. Στη συνέχεια, η γνωστική ικανότητα μετρήθηκε ξανά αμέσως μετά από αυτήν την περίοδο και στη συνέχεια πάλι 15 ημέρες αργότερα χωρίς περαιτέρω έκθεση σε βιντεοπαιχνίδια. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι επιλέχθηκε επειδή το Super Mario 64 αποδείχθηκε σε παλαιότερες μελέτες ότι αυξάνει την φαιά ουσία του εγκεφάλου.

Η μελετη εχει εκδοθει στο Frontiers in Human Neuroscience

Τα αποτελέσματα ήταν συναρπαστικά. Στην αρχή, οι συμμετέχοντες που έπαιζαν ως παιδιά σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία στα γνωστικά τεστ από εκείνους που είχαν παίξει. Ωστόσο, τους έφτασαν γρήγορα όταν άρχισαν να παίζουν μιας και οι δύο ομάδες είχαν παρόμοια σκορ μετά την πρώτη περίοδο που έπαιζαν καθημερινά το παιχνίδι. Με άλλα λόγια, το παιχνίδι παρείχε βελτίωση σε όσους δεν είχαν παίξει ποτέ στο παρελθόν, ενώ εκείνοι που είχαν παίξει ως παιδιά προφανώς ποτέ δεν έχασαν αυτό το “κέρδος” που είχαν.

Δεδομένου ότι αυτή δεν ήταν η αρχική πρόθεση της μελέτης, υπάρχουν ακόμη πολλές ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν. Για παράδειγμα, παραμένει ασαφές εάν παίζοντας ως ενήλικας μπορεί να σου προσφέρει διαρκή οφέλη, ή εάν ίσως απαιτεί ο εγκέφαλος να βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης (όπως είναι στις μικρές ηλικίες) ώστε τα παιχνίδια να έχουν μόνιμο και διαρκές αποτέλεσμα. Επιπλέον, είναι άγνωστο εάν αυτή η βελτίωση στη γνωστική λειτουργία έχει αντίκτυπο στη ζωή των παικτών εκτός των βιντεοπαιχνιδιών. Αυτό που είναι σαφές, ωστόσο, είναι ότι το να παίζεις βιντεοπαιχνίδια ως παιδί σαφώς δεν «σαπίζει τους εγκεφάλους» των παικτών, αλλά στην πραγματικότητα τους κάνει μάλλον πιο δυνατούς, μέχρι την ενηλικίωση.

Πηγή: gamerant.com
Μελέτη: www.uoc.edu