Image Alt

SP Gaming Net Station

Πρεπει να αντιμετωπιζουμε τους Gamers ως αθλητες;

Με περισσότερα από 80 αμερικανικά κολέγια που προσφέρουν ομάδες eSport , οι γιατροί που γράφουν στο  Διεθνές περιοδικό British Journal of Medicine, λένε ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους gamers ως αθλητές σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2019.

Θα ρωτήσετε όμως «Τι είναι τα esports και για ποιο λόγο να δώσουμε βαρύτητα;».

Esports ονομάζουμε τα παιχνίδια που παίζονται σε κονσόλες ή υπολογιστές, με χρηματικά έπαθλα για τους πρώτους. Νομίζετε ότι είναι κάτι αδιάφορο που δεν παρακολουθεί κανείς; Να σας ενημερώσω ότι παιχνίδια όπως το Dota , Lol, Counter strike έχουν  τουρνουά  με έπαθλα που αγγίζουν και το 20.000.000$  !!!  Όσο για τους επισκέπτες που παρακολουθούν ζωντανά τους αγώνες αυτούς μέσω διαδικτύου; Περισσότεροι από 100.000.000 από όλο τον κόσμο  !!!

SP-Fortnite-Tour

Οι οστεοπαθητικοί γιατροί αθλητικής ιατρικής της Ομοσπονδίας Οστεοπαθητικής Ιατρικής της Νέας Υόρκης παρακολούθησαν 65 φοιτητές eSport από 9 αμερικανικά πανεπιστήμια, διαπιστώνοντας ότι τα προγράμματα κατάρτισης των παικτών ήταν κατά μέσο όρο πέντε έως 10 ώρες την ημέρα, με πολλούς παίκτες να αναφέρουν σωματικούς πόνους .

Η πιο συνηθισμενη αναφορα ηταν η κοπωση των ματιων (56%), ακολουθουμενη απο πονο στο λαιμο και την πλατη (42%), πονο στον καρπο (36%) και πονο στο χερι (32%). 

Όταν σκεφτόμαστε έναν παίκτη eSport, δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται να έχει ιατρική άδεια για να συμμετάσχει σε καθιστική δραστηριότητα με ελάχιστες πιθανότητες τραυματισμού .

Το eSport απαιτεί από τους παίκτες να επικεντρωθούν σε οθόνες LED για μεγάλες χρονικές περιόδους. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική έκθεση στο φως LED μπορεί να βλάψει τους αμφιβληστροειδείς και να διαταράξει τα επίπεδα μελατονίνης και το φυσιολογικό κιρκαδικό ρυθμό. Ως αποτέλεσμα, οι παίκτες εμφανίζουν συχνά προβλήματα ματιών και διαταραχές ύπνου.

Δεδομένης της ανάγκης να κάθονται για ώρες , η στάση του σώματος επηρεάζεται επίσης αρνητικά στους παίκτες του eSport, με αποτέλεσμα τον πόνο στον αυχένα και την πλάτη. Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι το 40% των παικτών δεν κάνουν κάποια σωματική δραστηριότητα όπως π.χ. γυμναστική, ενισχύοντας την ευαισθησία σε τραυματισμό εξαιτίας του εξασθενημένου μυός.

Ο μεγάλος αριθμός ωρών που αφιερώνονται στην άσκηση μπορεί εύκολα να προκαλέσει τραυματισμούς από υπερβολική χρήση και ο κίνδυνος αυτός επιδεινώνεται από την ένταση του παιχνιδιού.

Οι μεσοι αρχαριοι κανουν περιπου 50 κινησεις ανα λεπτο. Ωστοσο, οι παικτες υψηλοτερου επιπεδου κανουν 500-600 κινησεις ανα λεπτο – η περιπου 10 κινησεις ανα δευτερολεπτο.

Επίσης υπάρχουν θέματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με τα eSports, όπως η εθιστική συμπεριφορά, τα προβλήματα προσωπικής υγιεινής, το κοινωνικό άγχος και οι διαταραχές του ύπνου.

Όπως είναι λογικό, η πρόταση που αναφέρεται στην έρευνα του British Journal of Medicine είναι κάτι που έχει βαρύτητα και πρέπει να υπάρξει κατάλληλη προσέγγιση όσων ασχολούνται με esports.

Διαβάσαμε στην Guardian ένα άρθρο που αναφέρει ότι τα esports θα μπορούσαν να ενταχθούν στην Ολυμπιάδα του 2024. Όπως είναι αναμενόμενο , με όλο και περισσότερους νέους να ασχολούνται με τα βιντεοπαιχνίδια , δεν θα μας έκανε εντύπωση να το δούμε και αυτό στο μέλλον.

Σας ακούγεται λίγο περίεργο; Γιατί όμως;

Σίγουρα γνωρίζουμε τουλάχιστον 1 άτομο στο στενό οικογενειακό μας περιβάλλον ανεξαρτήτου ηλικίας που αφιερώνει αρκετές ώρες σε παιχνίδια στο κινητό, playstation, PC ή ακόμα και στα Social Media. Από την στιγμή που υπάρχουν τόσοι που παίζουν ως χόμπι για αρκετές ώρες την ημέρα, δεν είναι φυσιολογικό να υπάρχουν και κάποιοι που να ασχολούνται επαγγελματικά με αυτό;

Αν νομίζετε ότι με αυτό «τα έχετε δει όλα», να σας ενημερώσω ότι η επόμενη τάση είναι Esports Virtual Reality (με γυαλιά εικονικής πραγματικότητας και χειριστήριο)…

Πηγή: psychologized.eu

1 Comments
  • January 24, 2019

    όχι, πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους αθλητές gamers σαν αθλητές

Add Comment