Image Alt

SP Gaming Net Station

Ασκήσεις για Gamers: Πώς να παίζετε παιχνίδια χωρίς να καταστρέφετε το σώμα σας.

Όλοι γνωρίζουμε πως το να «στρωθείς» στην πολυθρόνα σου για πολλές ώρες παίζοντας video games δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία μας αλλά παρόλα αυτά δύσκολα αντιστεκόμαστε σε κάτι τέτοιο. Ορίστε λοιπόν, χάρη στο Kotaku.com, μερικά tips και ασκήσεις για Gamers για να «λιώσεις» χωρίς να λιώσεις το κορμί σου 😉

Νερό και υγιεινά snacks!

H Dr. Caitlin McGee, φυσικοθεραπευτής που συνεργάζεται με e-sports παίκτες, προτείνει να σκεφτόμαστε το σώμα μας σαν «μπάρα ενέργειας» σε video game. “Όσο παίζετε, ο δείκτης της μπάρας ανεβαίνει και αρχίζει το damage: κούραση σε μύες και τένοντες και μείωση προσοχής – διαύγειας». Θα καταλάβετε ότι τερματίσατε την μπάρα όταν αρχίζουν να πονάνε τα μάτια σας, νιώσετε πιάσιμο στο σβέρκο ή όταν νιώσετε ότι κάτι σας τραυμάτισε. Για να μην φτάσετε σε τέτοιο σημείο καλό είναι πριν το «τερματίσετε» να πιείτε και να φάτε κάτι υγιεινό: νερό ή φρούτα.

Και όχι, η coca cola, η πίτσα ή ο καφές, όσο δελεαστικά κι αν είναι σε ώρες gaming, δεν εμπίπτουν στην κατηγορία που θα «γιατρέψουν» την μπάρα σας, μάλλον κούραση και αφυδάτωση θα σας φέρουν. Ο streamer Ellohime, που είναι γνωστός από τους 24ωρους μαραθώνιους stream στο κανάλι του, προτείνει φρούτα, ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι για ενέργεια. Μπορεί να μην έχετε σκοπό να παίξετε σερί 24 ώρες αλλά ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές μειώνετε τις πιθανότητες να σας πάρει ο ύπνος ενώ παίζετε και να ξυπνήσετε πάνω στα απομεινάρια της πίτσας σας.

Η σωστή στάση κάνει τη διαφορά

Το να κάθεστε όλη μέρα είναι σίγουρα κακό. Μακροπρόθεσμα το «καθισιό»συνδέεται με καρδιοπάθειες, δισκοπάθειες στην σπονδυλική στήλη ακόμα και καρκίνο του εντέρου.

Όταν κάθεστε προσπαθήστε να μην καμπουριάζετε- προσπαθήστε να κρατήσετε σωστά τις τρεις καμπύλες της σπονδυλικής στήλης: την εσωτερική καμπύλη στην κορυφή του λαιμού και την εξωτερική καμπύλη στο πάνω μέρος της πλάτης ταυτόχρονα με την εσωτερική καμπύλη χαμηλά στη μέση. Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε μια πανάκριβη gaming καρέκλα –ακόμη και σε μα απλή καρέκλα το μυστικό είναι να κάθεστε τελείως μέσα με τα πόδια να είναι στο επίπεδο, τα γόνατα ίσια και με κατεύθυνση ευθεία μπροστά και να χρησιμοποιείτε αν είναι δυνατόν ένα μαξιλάρι ή μια τυλιγμένη πετσέτα για την κοιλότητα της κάτω μέσης σας. Ιδανικό είναι να έχετε τοποθετημένο το πληκτρολόγιο στο ύψος του ομφαλού σας.

Ακόμα και αν κάθεστε σε καναπέ, δεν αλλάζει κάτι , απλά προσέξτε να στηρίζετε τα χέρια σας κάπου, είτε σε μαξιλάρια είτε στα μπράτσα του καναπέ.

Ώρα για διάλειμμα

Δεν χρειάζεται εξήγηση αλλά πολύ συχνά όταν είσαι στη μέση μιας γενοκτονίας δαιμονικών ορδών στο Doom ή όταν σκέφτεσαι τη στρατηγική κίνηση που θα σου δώσει τη νίκη στο Civilization συχνά οι περισσότεροι gamers ξεχνιούνται. H Dr. McGee προτείνει τη χρήση ξυπνητηριού ανά 45λεπτο ή ώρα για να υπενθυμίσετε στον εαυτο σας ένα δίλεπτο διάλειμμα για τέντωμα, μερικές ανάσες και ξεμούδιασμα. Κάνοντας διάλειμμα ξεκουράζει και την ένταση που έχει συσσωρευτεί στα μάτια , ειδικά αν αισθάνεστε ζαλάδα, κάψιμο ή ξηροφθαλμία.

Αν θέλετε μπορείτε να εφαρμόσετε τον κανόνα 20-20-6 δηλαδή κάθε είκοσι λεπτά να κοιτάτε για είκοσι δευτερόλεπτα κάτι που βρίσκεται έξι μέτρα μακριά σας. Ίσως σας φανεί δύσκολο στην αρχή αλλά όταν το συνηθίσετε, τα μάτια σας θα σας ευχαριστούν 😉

Τεντωθείτε!

Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων σας μη ξεχνάτε να τεντώνεστε. Όπου νιώθετε πιάσιμο , κάντε λίγο stretching. Ακούστε το σώμα σας και κάντε τις αντίστοιχες διατάσεις. Αν δεν ξέρετε τι ακριβώς να κάνετε, απλά κάντε μερικές ασκήσεις αναπνοής προσπαθώντας να ξαναρυθμίσετε τη στάση του σώματός σας.

Η Dr. McGee προτείνει να κάνετε μερικές διατάσεις πριν ξεκινήσετε το gaming. Εκτός από το να προσέχετε λοιπόν την “μπάρα” ενέργειά σας και να κάνετε “heal” κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι διατάσεις βοηθάνε στο να μειώνουν τη “ζημιά/damage” που δέχεστε κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών (γνωστό και ως “damage reduction”).

Το να κάθεστε συνέχεια και μάλιστα λάθος, καταπονεί το σώμα αλλά και το κυκλοφορικό σύστημα, σαν να έχετε κάνει κάποια εργασία, οπότε το stretching πράγματι ξεκουράζει από τη συσσώρευση κόπωσης.

Μπορεί λοιπόν να σας φαίνεται πιο εύκολο και ελκυστικό να συνοδεύσετε το παιχνίδι σας με μπίρες/cola και πίτσα αλλά το τελικό τίμημα μπορεί να είναι ακριβό: τραυματισμοί  και αίσθημα μόνιμης κόπωσης.Αν θέλετε να συνεχίσετε το gaming, τότε προσέξτε το σώμα σας και ακολουθήστε τις απλές αυτές συμβουλές – θα νιώθετε καλύτερα και θα μπορείτε να παίζετε και περισσότερο 😉

Keep Gaming!!!

1 Comments
Add Comment